לראיון עבודה צריך להגיע מוכנים בנוגע לעצמנו, לארגון בו אנו רוצים לעבוד, ולתפקיד אליו אנו מתראיינים.
- עצמי - היו בקיאים בקורות החיים שלכם, הכינו סיפורי הצלחה ודוגמאות להתמודדות עם קשיים והכינו תשובות לשאלות מאתגרות. לאחר שזיהינו מה הכישורים היכולות והניסיון הדרושים לתפקיד, נדאג להבליט את הכישורים והניסיון הרלוונטיים שלנו בראיון עצמו. במידה וחסר לנו ניסיון מסוים, נבליט איכויות ויכולות אחרות שיכולות לפצות על כך. את היכולות והאיכויות שלנו נביא בראיון דרך דוגמאות לעשייה, הישגים והתמודדויות מתוך ניסיון ולא מתוך דקלום של קורות החיים.
- מעסיק או הארגון - קראו חומרים על הארגון, כתבות, ובאתר האינטרנט. שימו לב מה הארגון עושה, ומה יש בארגון שמושך אתכם לעבוד בו. מה הערכים של הארגון, חזונו ומטרותיו.
- תפקיד - חשוב לברר פרטים לגבי המשרה, הדברים שיש לבצע במסגרתה, דרישות המשרה, כישורים ותכונות שיש לכם שיכולות לעזור להצליח בתפקיד. חלק מהמידע נוכל להשיג ממודעת הדרושים או ממודעות של משרות דומות במקומות אחרים ומאנשים המכירים את התחום.
שלבי הראיון
כחלק מרושם ראשוני, יש חשיבות לאופן הכניסה לחדר, לשפת הגוף ול"סמול טוק" שמתנהל ועוזר לשבירת הקרח, במידה וזה מתאים.
- פתיחה - הצגה עצמית. הראיון בדרך כלל יתחיל בהצגה עצמית, לרוב בשאלה 'ספר/י לי על עצמך', אז נוכל להשתמש בהצגה העצמית שבנינו. לפני הראיון נבחר שלושה עד חמישה דברים שיהוו את המסר העיקרי, המהות שאותה נרצה להעביר לאורך כל הראיון ואותה נבליט כבר בפתיחה. ספרו מי אתם ברמה האישית והתעסוקתית - במה אתם מומחים, למה אתם חושבים שאתם מתאימים לתפקיד, וכו'. כשנספר על עצמנו נתחיל בניסיון הרלוונטי ונשחיל את התכונות הנבחרות בתיאור התפקיד או השאיפות. הביעו רצון ומוטיבציה - הסבירו את הרצון לקבל את התפקיד ואת הסיבה שכדאי לקחת אתכם אליו.
- גוף הראיון - הראיון מורכב משאלות סטנדרטיות ושאלות "מתקילות". דוגמא לשאלות סטנדרטיות: "מה היה לך טוב במקום העבודה האחרון"; "מה היו יחסייך עם חבריך לצוות"; "במה אתה מומחה/ית?". דוגמאות לשאלות מתקילות: :מה יכול להיות לך קשה בעבודה?"; "עם אילו אנשים אתה לא מסתדר?"; "מה עלול להכשיל אותך בתפקיד?". בשאלות אלה יש הנחה סמויה שמשהו לא מצליח לכם ואז אתם עלולים להיכנס לפינה. אנו ממליצים להטיל ספק בשאלה - אני בדרך כלל מסתדרת עם כל האנשים, אבל אם תשאלו אותי אני מעדיפה לעבוד עם אנשים כאלה וכאלה. או - מההיכרות שלי עם עצמי אני לא נוהגת להיכשל בתפקידים, אבל אם תשאלו אותי מה יעזור לי להצליח אז אני מעדיפה תפקיד שיש בו אתגר, התפתחות וכו'. התאימו את התשובה לתפקיד המיועד - על שאלה לגבי דרכי התמודדות עם קונפליקטים נענה באופן המבליט אדיבות ואיפוק במידה ומדובר במשרה של פקיד קבלה, ולעומת זאת נבליט תקיפות ושליטה במידה ומדובר במשרה של מאבטח. בשאלות המתמקדות בתכונות או כישורים שחסרים לנו, ננסה לשנות את המיקוד לתכונות שמפצות על החסר כגון אהבה לתחום, רצון ללמוד ולהתפתח וכושר הסתגלות מהירה. שאלות לגבי הפסקת העבודה או העדר תעסוקה - אם פוטרתם או שלא עבדתם תקופה ארוכה, הכינו תשובה המשדרת ביטחון ויציבות כרגע והסבר מספק על העבר. הכינו דוגמאות להצלחות והקפידו לפרט מה עשיתם ומה היו התוצאות של העשייה שלכם. נסו לקרוא את המראיין - האם הוא נינוח, קורקטי, האם מתאים לנהל שיחה קלילה או לא, האם מתאים להתבדח או לא.
- סיום - לסיום כדאי להכין מעט שאלות לגבי התפקיד והמשך התהליך. ניתן לשאול עד מתי אני אמור לקבל תשובה ולמי להתקשר במידה ואני לא שומע מהם עד אז. זה הזמן גם להשלים את מה שחשוב היה לכם לומר ולא היתה הזדמנות. הודו למראיין על הזמן והביעו תקווה לשמוע ממנו בקרוב. אם התפקיד נראה לכם מעניין ומתאים, ציינו זאת בסיום הפגישה והפגינו מוטיבציה לעבוד בו.
סמוך אחרי ראיון העבודה כדאי לציין לעצמנו את הנקודות לשימור והנקודות לשיפור, ודברים שלא הדגשנו מספיק או שהיינו צריכים לומר בצורה שונה. הפקת לקחים יכולה לסייע להפוך גם ניסיון לא מוצלח למועיל ומקדם.